• Vrije val

  27 apr 2019 Paul
 • Vrije val

  Twee weken geleden het verslag gemist tegen Wippolder? Klopt als een bus. Pas het laatste kwartier kon ik aanwezig zijn en om nu te zeggen dat het de lange rit naar Delft waard was…. Met nog een kwartier te spelen was een gelijkspel meer dan verdiend maar juist in dat laatste kwartier (en dat komt niet door mij) was Wippolder wel de gevaarlijkste ploeg. Door een kapitale verdedigingsfout gaat Wippolder uiteindelijk er met de winst vandoor, 3-2. Een enorme kans werd door VVIJ in de laatste vijf minuten nog om zeep geholpen. En dan te weten dat VVIJ twee keer op voorsprong is gekomen. Deze nederlaag heb je aan jezelf te danken. Meer kan ik er niet van maken.

  Tweede paasdag stond er nog een inhaalwedstrijd op het programma. De bus stopte die dag in Schiedam bij Excelsior 20. In 2020 bestaat deze mooie vereniging honderd jaar en dat willen ze natuurlijk op deze feestdag alvast gaan vieren!
  Een een,vijf, drie, twee variant maar eens vandaag. Alle andere systemen dan een, vier,drie,drie zijn moelijker uit te voeren. Met vier middenvelders spelen is al gebleken dat we daar de spitsen niet voor hebben. Dan maar met vijf verdedigers om wat meer zekerheid in te bouwen. Kunt u het nog volgen?

  Het was heet. Het is bloedheet en dan uitgerekend tref je een scheidsrechter die geen drankpauzes inlast. Het hele weekend nationaal of Internationaal werd er een drankpauze ingelast behalve bij Excelsior 20- VVIJ. Enfin dan maar met veel vuur wat in de rust met liters water kan worden geblust.
  Excelsior 20 was duidelijk in het voordeel met spelen op natuurgras. VVIJ oogde wat onwennig. De verzorging van de bal en de passes waren onzorgvuldig. De wedstrijd kabbelde onder de felle zon wat voort. Al snel viel Niels uit met een blessure die hem ook al aan de kant hield tegen Wippolder. Jammer. Uit het niets wordt de bal vanuit het middenveld panklaar in de voeten gelegd van de spits van Excelsior 20. Hij hoeft alleen maar even aan te zetten en oog in oog met Thimo schiet hij bal het doel in, 1-0. Echt tot het doelpunt niets aan de hand. Dan kun je wel vijf of desnoods zeven verdedigers opstellen maar als je de bal vrijwillig aan de tegenstander geeft dan is dit vragen om problemen. Gelukkig reageert VVIJ nog voor rust met een mooie aanval over rechts. Bij de tweede paal schiet Daniel de bal in het netje, 1-1. Even later moet Roland het zelfde doen maar helaas.

  De tweede helft is een uitputtingsslag. De warmte gaat zijn tol eisen. Het spel wordt trager. Opvallend is dat er weer veel ruimte tussen de aanval en middenveld ontstaat. Excelsior 20 weet hier wel raad mee en komt keer op keer met een extra mannetje vrij op het middenveld. Dit is overigens niet de eerste keer dit seizoen. Onze voorwaartsen missen diepgang . Ze zijn goed aanspeelbaar met de man in de rug maar missen gewoon de snelheid om eens in de diepte aangespeeld te worden. De grootste kans was nog voor Casper. Hij weigert echter de bal direct op het doel te schieten. Door de blessure van Niels schoof Melvin wat meer naar het middenveld en was als aanvaller vandaag te gevaarlijkste man. Vanuit het middenveld werd hij bij de goal al mooi gelanceerd als ook direct na rust waar wederom een splijtende pass door de verdediging van Excelsior 20 een beter lot verdiende.
  Het slot akkoord was voor Excelsior 20. Een volledig overbodige overtreding in de linker hoek leidde de onverdiende overwinning in van Excelsior 20. De genomen vrije trap, en hoe vaak heb ik dit seizoen deze situaties slecht zien aflopen, belandde in een scrimmage kinderlijk eenvoudig in het doel van VVIJ, 2-1. Einde wedstrijd.

  Helaas weer onderuit voor de zoveelste keer. Een ongekende vrije val. Een puntje was op zijn plaats maar ook nu zijn we zelf weer debet aan deze nederlaag. Het spelen in een andere samenstelling is al moeilijk laat staan in een ander systeem. Je zult dit moeten oefenen. Er zijn mijns inziens genoeg momenten in het seizoen geweest om spelers in andere systemen uit te proberen maar om de een of andere reden is vriendschappelijk voetbal niet aan VVIJ besteed. Het zou echt kunnen helpen. Mijn goede vriend Erik Cats, teammanager van Hoofdklasser De Meern, denkt daar anders over. Zij hebben dit seizoen elf keer geoefend en staan stijf onderaan en gaan degraderen. Het zegt natuurlijk niet altijd alles. Lichtpuntjes waren de aanvallend ingestelde Melvin (op rechts) en Lars (op Links). Misschien voor de resterende wedstrijden eens iets heel anders.

  PL