• Vertrouwenspersoon VVIJ

   

  Daniëlle Theeuwsen is de vertrouwenscontactpersoon van VVIJ 

   

  Waarom is er een vertrouwenscontactpersoon

  Wanneer je gepest of uitgescholden wordt of zelfs te maken krijgt met seksuele intimidatie, dan is het belangrijk dat je met iemand in vertrouwen kan praten. In al deze situaties spreken wij van grensoverschrijdend gedrag. 

   

  Wat is grensoverschrijdend gedrag? 

  Iedereen weet dat pesten, discriminatie, bedreiging en (seksuele) intimidatie helaas overal voor kunnen komen, dus ook binnen VVIJ. Elke vorm van discriminerend of seksueel getint gedrag, maar ook pestgedrag dat als ongewenst of gedwongen wordt ervaren, is onaanvaardbaar.

  Al deze vormen van grensoverschrijdend gedrag kunnen voorkomen tussen voetballers onderling, tussen begeleiders, coaches, trainers en hun teamleden. Voorbeelden zijn: dubbelzinnige opmerkingen over het lichaam of de seksuele geaardheid van voetballers, aanhoudende pesterijen tussen teamgenoten, zogenaamde ‘onschuldige’ grappen over minderheden met een discriminerend karakter, enzovoort. En denk vooral niet: ‘dat moet kunnen’ of ‘dat hoort erbij’. Zowel de voetbalbond (KNVB) als VVIJ, maar ook jullie als spelers en jullie ouders willen een veilige voetbalomgeving met goede begeleiding.

   

  Wanneer je bovenstaande overkomt, dan is het erg belangrijk, dat je in vertrouwen met iemand kan praten. De vertrouwenspersoon bied je de mogelijkheid om te vertellen wat er heeft plaatsgevonden en bespreekt met je wat de mogelijkheden zijn om tot een oplossing te komen. Dit kan uiteraard ook anoniem gebeuren.   

   

  Daarnaast wil de vertrouwenspersoon graag bijdragen aan het ontwikkelen van een veilige sportomgeving door advies en informatie te geven aan het bestuur en aan de betrokken commissies van VVIJ.

   

  Wanneer kan jij bij haar terecht?

  Als je vragen hebt of de manier van omgaan met elkaar binnen het team (voetbalclub) wel klopt.

  De vragen die je hebt kunnen bijvoorbeeld gaan over: 

  • pesten en gepest worden; 
  • het gevoel hebben dat je er door je huidskleur, geloof of seksuele voorkeur niet bij hoort; 
  • grensoverschrijdend gedrag: de manier waarop je benaderd en/of aangeraakt wordt door
  • een teamlid, trainer/coach ervaar je als onprettig;     
  • je maakt je zorgen over de wijze waarop er met jouw kind wordt omgegaan; 
  • je vraagt je af of jouw gedrag als coach/trainer verstandig is inzake pestgedrag binnen het team

   

  Vanzelfsprekend worden al je vragen vertrouwelijk behandeld. Daniëlle is te bereiken via email vertrouwenspersoon@vvij.club.