• Vertrouwenspersoon VVIJ

    Gert-Jan Commu is de vertrouwenscontactpersoon van VVIJ 

     

    Waarom is er een vertrouwenscontactpersoon

    Als je het gedrag van anderen vervelend vindt, dan is het goed om daar met iemand over te praten. Dan wil je wel zeker weten dat die ander daar vertrouwelijk mee om gaat.

    Misschien word je steeds gepest of uitgescholden. Misschien zitten ze aan je op een manier die je vervelend vindt. Binnen VVIJ vinden we dat dit niet kan. Als het toch gebeurt, laat het dan weten aan de vertrouwenscontactpersoon.

     

    Grensoverschrijdend gedrag

    Iedereen weet dat pesten, discriminatie, bedreiging en (seksuele) intimidatie helaas overal voor komen. Dat kan dus ook binnen VVIJ gebeuren. Wij vinden zulk gedrag binnen de club onaanvaardbaar. Daarom noemen we het: grensoverschrijdend. Mensen die dat doen overschrijden niet alleen jouw grenzen, maar ook de onze.

    Vormen van grensoverschrijdend gedrag kunnen voorkomen tussen voetballers onderling, tussen begeleiders, coaches, trainers en hun teamleden. Bijvoorbeeld:

    • dubbelzinnige opmerkingen over het lichaam of de seksuele geaardheid van anderen
    • aanhoudende pesterijen tussen teamgenoten,
    • zogenaamde ‘onschuldige’ grappen over minderheden met een discriminerend karakter, enzovoort.

    Denk vooral niet: ‘dat moet kunnen’ of ‘dat hoort erbij’. Zowel de voetbalbond (KNVB) als VVIJ, maar ook onze spelers en hun ouders willen een veilige voetbalomgeving met goede begeleiding. En bedenk: er hoeft niet eerst iets ernstigs gebeurd te zijn. Als jij vragen hebt over hoe mensen met elkaar omgaan, leg dat dat alsjeblieft voor aan onze vertrouwenscontactpersoon!

     

    Wanneer je dit soort gedrag in je omgeving ziet of hoort, dan is het erg belangrijk, dat je in vertrouwen met iemand over praat. Oók als het niet direct om jouzelf gaat, maar als je bijvoorbeeld ziet dat een andere speler steeds gepest wordt.

    De vertrouwenscontactpersoon geeft je de mogelijkheid om te vertellen wat er is gebeurd en bespreekt met je wat de mogelijkheden zijn om tot een oplossing te komen. Dit kan uiteraard ook anoniem gebeuren. En als je dat graag wilt, kan de vertrouwenscontactpersoon je ook in contact brengen met een vertrouwenspersoon buiten VVIJ. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je liever met een vrouw dan met een man praat. De KNVB heeft daarvoor gespecialiseerde mensen in dienst.

     

    Daarnaast wil de vertrouwenspersoon graag bijdragen aan het ontwikkelen van een veilige sportomgeving door advies en informatie te geven aan het bestuur en aan de betrokken commissies van VVIJ.

     

    Wanneer kan jij bij hem terecht?

    Als je vragen hebt of de manier van omgaan met elkaar binnen het team (voetbalclub) wel klopt.

    De vragen die je hebt kunnen bijvoorbeeld gaan over: 

    • pesten en gepest worden, ook als het niet direct om jouzelf gaat.
    • het gevoel hebben dat jij (of iemand anders) er door huidskleur, geloof of seksuele voorkeur niet bij hoort; 
    • grensoverschrijdend gedrag: de manier waarop je benaderd en/of aangeraakt wordt door een teamlid, trainer/coach ervaar je als onprettig;     
    • je maakt je zorgen over de wijze waarop er met jouw kind wordt omgegaan; 
    • je vraagt je af of jouw gedrag als coach/trainer verstandig is inzake pestgedrag binnen het team

     

    Vanzelfsprekend worden al je vragen vertrouwelijk behandeld. Gert-Jan Commu is binnen VVIJ de vertrouwenscontactpersoon. Hij is te bereiken op telefoonnummer 06-10138537 of via email vertrouwenspersoon@vvij.club.