• Veilig

  17 mei 2019 Paul
 • Veilig!

  Afgelopen zondag speelde VVIJ thuis tegen VFC uit Vlaardingen. VVIJ had aan een punt voldoende om zich te handhaven in de tweede klasse. Het blijft bijzonder dat het elftal de afgelopen maanden zo is afgegleden. Tot aan de winterstop een prima klassering in de top drie. Na de winterstop knokkend voor lijfsbehoud.

  Aan het weer lag het zondag niet. Prima voorjaarszonnetje, lekkere temperatuur maar weer erg weinig toeschouwers!

  Het was wat aftasten in het begin van de wedstrijd. Tot echte grote kansen leidde dit niet. Lars, weer volledig fit, kwam veelvuldig op via de linkerflank maar zijn voorzetten bereikten onze voorwaartsen niet. Zoals zo vaak deze tweede competitiehelft werd er veel onnodig balverlies geleden. Door hun beste man kwam VFC aan de leiding. Handig manoeuvreerde deze aanvaller zich door de defensie van VVIJ en joeg de bal in het dak van het doel, 0-1. Na het doelpunt kwam het spel wat meer tot leven maar echte kansen leverde het niet op. De goed leidende scheidsrechter floot voor de rust.

  En kwartier na rust kwam VVIJ op gelijke hoogte door Melle. Op de linkerkant van het strafschopgebied kregen we een vrije trap te nemen die door Melle perfect werd ingekopt, 1-1. VVIJ wilde natuurlijk meer maar dat dacht VFC ook. De Kwekkers (zoals VFC genoemd worden) waren veruit het gevaarlijkst. VVIJ daarentegen kon na de gelijkmaker van Melle het doel van VFC steeds moeilijker vinden. Overigens had de vrije kop kans van Daniel natuurlijk een doelpunt moeten zijn! Ook de vrije trappen die we punt zestien kregen gingen hopeloos over. VFC deed het niet beter maar daar stak dan ook onze keeper Bram een stokje voor. Bram maakte als keeper van de JO19-1 zijn debuut en deed dit uitstekend. Klasse Bram! Uiteindelijk werd er niet meer gescoord en waren beide teams tevreden met het puntje.

  VVIJ is veilig. Dit is denk ik zo’n beetje het beste nieuws. Ik maak mij als VVIJ watcher wat zorgen. Het verval in het tweede gedeelte van de competitie vergt een serieuze evaluatie. Maar liefst zeven spelers zijn tussentijds opgestapt om uiteenlopende redenen. Er komt dit jaar weinig door uit de jeugd omdat zij andere keuzes maken (o.a. willen blijven voetballen op zaterdag) Dit is niet geheel onterecht een zorgelijke ontwikkeling voor de breedtesport in het algemeen maar vooral voor het prestatie voetbal op de zondag in het bijzonder (ter nuancering: overigens een ontwikkeling die we vooral zien in het district West 1 en in mindere mate West 2, andere districten in het land speelt het niet of nauwelijks) Gelukkig staat daar tegenover de komst van een aantal oudgedienden. Maar ook afgelopen zondag heb ik weer scouts/trainers van andere verenigingen zien staan om naar onze talenten te kijken. Hoe aantrekkelijk is het voor spelers om naar een andere (zaterdag)club te gaan waar ze gelokt worden met vergoedingen. Het is aan de trainersstaf en het bestuur om dit proces goed te managen anders zal dit kunnen leiden tot een ware exodus van spelers. Dit zou onverbiddelijk het einde kunnen zijn van prestatie voetbal op zondag. Dit gaat toch deze bijna 94-jarige stokoude mooie voetbalclub niet overkomen? Of moet het roer om?

  PL