• Trotse opa

  4 dec 2019 Paul

 • Trotse opa

  De opa van twee broers die allebei in het eerste van Groeneweg voetballen zat behoorlijk op zijn praatstoel. Ondanks een grote blauwe capuchon over mijn hoofd sprak de beste man mij direct bij de start van de wedstrijd Groeneweg 1 -VVIJ 1 aan en vroeg wie ik was. Met enige trots vertelde hij dat maar liefst twee kleinzonen voetbalden bij de thuisclub. Ook vertelde hij wat over de tegenstanders van Groeneweg die ze de afgelopen negen weken hadden ontmoet. Over ONA (trotse koploper en tegenstander van VVIJ volgende week) vertelde hij dat ze twee zeer goede aanvallers hadden maar wel te verslaan zijn. Hij vroeg mij of er bij VVIJ ook zo weinig toeschouwers bij het eerste elftal kwamen kijken want bij Groeneweg was de animo wel erg matig. Zeker als het koud is! De trainer van Groeneweg zat al bijna tien jaar op de bank. Hij vond dit wel een heel erg lang dienstverband. De leukste anekdote was dat de beste man bij ONA betaald voetbal had gespeeld in de jaren vijftig. Hij kreeg toen bitter weinig betaald wat in schril contrast stond met het hedendaagse betaalde voetbal. Hij verbaasde zich er ook over dat er zelfs op het laagste niveau van het amateurvoetbal een aardig zakcentje verdiend kan worden. Toen was het rust.

  Al pratend en luisterend naar mijn buurman volgde ik de wedstrijd van VVIJ. Met nog een lichte kater van vorige week na de onnodige nederlaag tegen Antibarbari was ik reuze benieuwd hoe het team zich zou herpakken. Weer in de heerlijke blauwe tenues begon VVIJ goed en combineerde uitstekend. Echte kansen leverde het niet op. Groeneweg, degradant uit de eerste klasse van vorig seizoen, voetbalde aardig mee maar eenmaal aangekomen bij de zestien was er bij de thuisclub weinig creativiteit.

  De tweede helft begon voor VVIJ niet goed. We gaven te veel ruimte weg waar Groeneweg dankbaar gebruik van maakte. We raakte de grip op het middenveld kwijt. Gelukkig stond Joey steeds op de goede plek om de gevaarlijke schoten te pareren. We herpakten ons na ongeveer een kwartier. Vooral Jesse, na een wat ongelukkige start, was een van de spelers die VVIJ op sleeptouw nam. We kwamen vaker op de helft van Groeneweg en creëerden ook wat kansen. Telkens dacht ik weer dat we zouden scoren, zeker toen Brian een bal in de kruising joeg. Maar ook de keeper van de gastheer verstond zijn vak. Groeneweg, hoewel sporadisch, kon nog steeds gevaarlijk counteren. Met nog vijf minuten op de klok leek de wedstrijd in een gelijk spel te eindigen. Maar in de eerste minuut van de blessuretijd kreeg VVIJ vlak voor mij een onterechte ingooi die door uitblinker Tom van der Horst als een halve corner het strafschopgebied in wordt geslingerd. In de scrimmage die daarop volgde is invaller Michan de gelukkigste en schiet de bal binnen. Einde wedstrijd.

  Mooie en onverwachte overwinning waarmee het verlies van vorige week grotendeels is weggepoetst. Leuke pot met zeer acceptabel voetbal. Heerlijk om na afloop blije gezichten te zien bij spelers, begeleiding en de meegereisde supporters. Saillant was een aantal uren later het bericht, gekopt door het AD, dat onze trainer er na twee jaar op eigen verzoek ermee stopt. Wat een schril contrast met de vreugde van net daarvoor. Als ik terugkijk naar het vorig seizoen onder leiding van Peter dan heeft hij zeker de eerste seizoenshelft ronduit goed gepresteerd. We stonden zelfs na zes speelrondes bovenaan. Daarna werd het minder maar daar zijn ook altijd weer verklaringen voor. Een handjevol spelers die opstapt, blessures en schorsingen om maar eens wat te noemen. Dit jaar is mijns inziens de groep completer, talentvoller en leergieriger maar ook veel jonger en dus kwetsbaarder. De resultaten zijn daardoor wisselend. Ik ben er wel van overtuigd dat als deze groep nog beter op elkaar raakt ingespeeld de successen vanzelf gaan volgen. Een onmisbare schakel daarin is de trainersstaf en in het bijzonder de hoofdtrainer. Zonder schroom durf ik te beweren dat Peter de kwaliteiten heeft om de jongens net dat zetje te geven dat ze nodig hebben. Succes!

  PL

  Groeneweg 1 – VVIJ 1 0-1

  Opstelling VVIJ: Joey Swanink, Jesse Vermeulen (Tom Derks), Jeffrey van de Werken, Raoul D’Hollosy, Tom van der Horst, Niels Verdaasdonk, Ido Looren de Jong, Brian Siegelaar (Michan Galekop), Nik Jongbloed, Bram van Buuren, Tamer Ugur(Mohamed Arbib).