• Onverwacht snel einde voetbalseizoen 2019-2020

  16 mei 2020 Paul
 • Onverwacht snel einde voetbalseizoen 2019-2020

  Het verslag over Excelsior 20 tegen VVIJ (eindstand 1-0), nadat VVIJ het in de tweede helft volledig liet afweten, zou uiteindelijk positief zijn afgesloten.

  Melle van Gaal maakt na maanden te zijn geblesseerd zijn rentree in het elftal van Peter van Herpen. Hij schoot bijna de gelijkmaker binnen maar helaas. Lang kunnen we dit seizoen niet van hem genieten want hij gaat vijf maanden reizen dwars door Australië …….

  Tsja en na 8 maart was het pats boem afgelopen met de competitie. De coronacrisis waarin ons land terecht is gekomen legde ons land, Europa en de rest van wereld volledig stil! Het voetbal was even niet meer de belangrijkste bijzaak in ons leven. De dagelijkse schrijnende cijfers van de slachtoffers en ziekenhuisopnames bepaalden het beeld. Even geen tijd voor welke hobby dan ook maar overleven en zoeken naar een nieuwe modus waar dan ook ter wereld.

  We zijn nu negen weken verder en langzaam komt het leven in Nederland en de landen om ons heen weer op gang. De lagere scholen zijn weer open, het openbaar vervoer gaat weer draaien, je mag weer naar de fysiotherapeut en zelfs de kapper knipt je haar zonder dat je hem of haar amper verstaat omdat het mondkapje in de weg zit. Desalniettemin zijn we nog lang niet van het virus af en blijft voorzichtigheid troef. Langzamerhand daalt het aantal corona patiënten in de ziekenhuizen mede doordat we zo voorzichtig zijn. Laten we het volhouden en hopen op gerichte medicatie tegen het virus. Een vaccin tegen het coronavirus zal helaas nog wel even duren maar daar wordt wereldwijd hard aangemerkt.

  Drie weken geleden konden onze jeugdvoetballers in Nederland hun voetbalschoenen weer aantrekken om weer gaan trainen. Een week geleden was het beurt aan de senioren. Voor zowel de oudste jeugd als senioren is een 1,5 meter afstand de maat voor de trainingsvormen. Ga met die opdracht er als trainer maar mee aan de gang. Inmiddels heb ik al veel leuke oefenvormen gezien en ook hier gaat weer op dat creativiteit geen grenzen kent.

  Melle ging dus vijf maanden dwars door Australië reizen. Het heeft dus amper twee weken geduurd toen hij bij een dreigende lockdown van Australië net op tijd het land kon verlaten om veilig in IJsselstein in quarantaine te gaan. Zoals wij allen in quarantaine zijn gegaan. De competitie werd al snel afgeblazen en de tussenstand werd de eindstand. Mogelijkerwijs kan de koploper nog een aanvraag doen om promotie naar de eerste klasse af te dwingen. Voor VVIJ dat op dat moment op een achtste plaats stond ging dit niet op. Jammer eigenlijk als je nu zo eens terugblikt. Met wat meer geluk en finesses had een derde of vierde plaats tot op dat moment zeker tot de mogelijkheden behoort. Liefst negen wedstrijden moesten er nog worden afgewerkt. Maar ja we zullen het nooit weten!

  Peter verlaat na dit seizoen VVIJ en krijgt gelukkig nog de kans om een aantal keren met zijn selectie het seizoen, weliswaar op het trainingsveld, goed af te sluiten. Het tweede seizoen onder Peter was een veel jonger team, gretiger maar ook wisselvallig. Ik wens Peter veel succes in zijn verdere trainingscarrière alhoewel ik begreep dat hij een sabbatical wilde nemen. Ik hoop dat hij komend seizoen als supporter en grondlegger van het elftal langs de kant staat en getuige is van een zondagselectie die gaat meestrijden om de prijzen. Of de overige stafleden volgend seizoen terugkeren weet ik niet maar zonder Henny, Metin, Bert en Willem had Peter het niet gered. Naast Peter vertrekken er ook een aantal spelers. Tamer en Brian gaan het zaterdagelftal versterken. Vincent gaat zijn geluk beproeven bij Kampong. Nik, de man van gras, gaat terug naar zijn eerste liefde Cabauw. Nik kwam de afgelopen twee jaar veel bij ons thuis en zodoende hebben mijn vrouw en ik hem goed leren kennen. Een bescheiden kerel met veel ambities zowel maatschappelijk als sportief. Hij gaat weer terug naar het gras in Cabauw waar hij onder Herman Verrips een basisplaats gaat veroveren met als doel om topscorer aller tijden te worden bij de plaatselijke. Ik zal je missen man!

  Een prachtig stuk gisteren in het AD over de beide voetbalreuzen van IJsselstein met als titel Ambities reiken tot in de hemel bij VVIJ en IJFC. Het gedeelte over VVIJ had uiteraard mijn volledige aandacht. In alle rust heeft Mo Touh een prachtige zaterdag selectie kunnen formeren wat gaat uitkomen in de vierde klasse. Maar ook de verrassende uitspraak van nieuwbakken technisch manager Frans Vermeulen(oud trainer IJFC) dat het doel is om met de zondagselectie de eerste klasse te bereiken. Voor mij is dit de eerste keer dat dit hardop gezegd wordt. Geweldige ambitie en daar kan de nieuwe trainer Fabian Schaken zich dan ook gelijk in vastbijten. Schaken, geen onbekende bij VVIJ, heeft de JO19-1 vier jaar geleid en zeker niet zonder succes. Het grootse deel van zijn selectie heeft bij hem in de jeugd gespeeld en weet dan als geen andere wat ze kunnen. Lejon Cats sluit in juni als grootste nieuwe naam aan bij de selectie . Een door VVIJ opgeleide speler met heel veel ervaring om de zeer jonge groep bij de hand te nemen in de strijd voor het hoogste goed.

  Enfin zo ver is het nog niet. Vanaf een september mogen er weer wedstrijden gespeeld worden zonder publiek. Dan mag ook het clubhuis weer open want de recette is een belangrijke levensader van de vereniging. Als VVIJ watcher komt door de coronacrisis ook een einde aan mijn wekelijkse bijdrage. Ondanks dat ik er soms veel tijd in heb moeten steken heb ik het de afgelopen jaren met veel plezier gedaan. Wanneer we elkaar weer zien bij VVIJ zal de tijd leren.

  PL