• Onnodig puntverlies bij Faas Wilkes

  12 feb 2019 Paul
 • Onnodig puntverlies bij Faas Wilkes

  Het was gisteren erg slecht weer op de Igor Stravinskysingel in Rotterdam. Bij binnenkomst was het direct mooi weer. Niet echt natuurlijk maar de foto’s aan het plafond van Coen Moulijn en Willem van Hanegem brachten een glimlach op mijn gezicht. Wij waren in het clubhuis van XerxesDZB. Een fusieclub waar vooral Xerxes bij iedere voetballiefhebber het hart sneller doet slaan. Blauw/wit gestreept horizontaal shirt, blauwe broek, blauwe kousen. Mijn vader van negentig, geboren in Spangen te Rotterdam, noemt altijd de kleiweg als thuishaven. Geen club in Nederland heeft zo’n zwervend bestaan geleid als Xerxes. Xerxes is de enige club die competitiewedstrijden speelde in zowel De Kuip, als op Het Kasteel en Woudestein. Tussen 1945 en 1947 speelt Xerxes bij Feijenoord en Excelsior, totdat in 1947 eindelijk weer een eigen terrein in gebruik kan worden genomen aan de Kleiweg. Naast eerdergenoemde Moulijn en van Hanegem was natuurlijk Faas Wilkes voor de generatie van mijn vader een held. De eerste profvoetballer in Italië bij Internationale voor een record transfer van zo’n €27000. Voor die tijd een astronomisch bedrag. Johan Cruyff bewonderde Faas Wilkes. Hij was een tweebenige aanvaller en kon dribbelen als de beste. Een mooie sierlijke voetballer waar later Cruyff veel van had afgekeken! Ook een speler die was begonnen bij Xerxes en ook daar zijn carrière beëindigde. Logisch dat het complex naar hem vernoemd is.

  Het was regenachtig en koud gisteren op het Faas Wilkes complex. XerxesDZB staat een na laatste in de poule en zou voor VVIJ en mooie prooi zijn om zich steviger op de tweede plaats van de ranglijst te vestigen. Maar als zo vaak dit seizoen zijn er geen makkelijke tegenstanders in deze klasse.
  Met weer een herstelde Nico, geposteerd in het centrum van de verdediging, blaast de scheidsrechter voor het begin van de wedstrijd. Het is even aftasten maar al snel neemt VVIJ het initiatief. Echte kansen levert het niet op. Het veldspel is slordig maar dat geldt ook voor de tegenstander. De weersomstandigheden zullen heus een rol spelen maar consequent verkeerd ingooien daar kan je moeilijk de wind de schuld van geven. Zo kabbelt de wedstrijd voort. Een mooi afstandsschot mist maar rakelings het doel van XerxesDZB. Na een vlot lopende aanval komt Casper aan de linker kant vrij voor de keeper. Zijn schot wordt van richting veranderd waardoor de keeper volledig kansloos is, 0-1. Inmiddels is de trainer van SVV naast ons gaan zitten. Zaterdag had SVV zijn wedstrijd gespeeld en won ternauwernood met 2-1 van VFC en volgende week onze tegenstander. Zo zei ik lachend nu staan we weer een punt op jullie voor. Maar zoals altijd wie het laatst lacht, lacht het best. Balverlies op het middenveld geeft een van de voorwaartsen van XerxesDZB vrij spel en maakt zijn actie beheerst af, 1-1. Dit is dan ook de ruststand.

  Na rust een feller VVIJ. Veel foutieve passen maar wel strijd. En ja daar is ie weer OOK KANSEN. Het lijkt bijna een obsessie te worden waarom al die kansen maar niet kunnen worden omgezet in doelpunten. Het blijft een mysterie. Het geluk lijkt aan onze zijde. Een hoge bal wordt perfect ingekopt door invaller Jesse, 1-2. Nu proberen de wedstrijd uit te voetballen en de drie punten mee naar huis te nemen. Kansen zijn er genoeg om op een veilige marge te komen maar helaas niemand haalt de trekker over. In de hectische slotfase vergeet scheidsrechter van Sprang te fluiten bij een bal die door een speler van XerxesDZB over de achterlijn wordt gelopen. Hij laat doorspelen en prompt schiet zijn mee opgekomen maatje de bal achter Stefan. Hevige protesten natuurlijk aan het adres van de man in het geel. De beste man was niet genegen om naar de assistent-scheidsrechter te gaan die de bal over de achterlijn had geconstateerd. Helaas geen VAR. Dit doelpunt had niet goedgekeurd mogen worden maar het stond wel 2-2. Uiteindelijk waren er in de nog resterende minuten genoeg mogelijkheden om de volle winst te pakken maar VVIJ was gewoon niet clever genoeg. Een bal breed leggen op en vrije speler bleek wel een hele moeilijke opgave! Einde wedstrijd. Twee punten verspeeld.

  De trainer van SVV was net voor het einde van de wedstrijd de tribune afgelopen. Hij groette ons met een brede glimlach met in de wetenschap dat zijn SVV nu een punt voorstaat en ook de tweede plaats heeft overgenomen van VVIJ. Wat wij nodig hebben is een type aanvaller als Faas Wilkes. Maar een messcherpe Daniel Willekes is ook goed!

  PL