• Een poëtische voorjaarsstorm

  23 feb 2020 Paul
 • Een poëtische voorjaarsstorm

  Ik was vorige week zaterdag aanwezig bij Benschop – Geinoord. Sinds mijn zoon vanwege zijn stage wekelijks op de bank naast Gerrit Plomp zit ben ik regelmatig bezoeker van de rood-witten uit Nieuwegein. Ik trof daar Hans van Echtelt, oud-journalist van het Utrechts Nieuwsblad. Inmiddels 78 jaar en nog steeds wekelijks verslaggever voor zijn cluppie Geinoord. Maar ook actief voor de rubriek “vak P” waar hij een column heeft samen met Ad van Liempt en Ton Ruiter, grootheden uit het UN-tijdperk waar het voornamelijk gaat over het wel en wee van FC Utrecht. Ik ken Hans al veertig jaar en zolang lees ik zijn verhaaltjes al. Mooie stukjes nostalgie op een prachtige manier weer gegeven. Poëtisch vooral, over voetbal maar ook over gewone zaken die ons raken. Al jaren schrijf ik mijn verhaaltjes over wedstrijdjes van VVIJ. Het is vaak een mengeling van herinneringen, nostalgie en actualiteit. Het mag duidelijk zijn dat Hans mijn grote voorbeeld is. Vaak teruglezend denk ik dat ik nog lang niet kan tippen aan zijn unieke stijl! Blijven oefenen zou Hans zeggen. Ooit heeft hij aan mij gevraagd of een stukje door mij geschreven over SFV mocht geplaatst worden in een lokaal suffertje van Cothen. Wat was ik trots. Vandaag stond ik naast hem om naar Benschop – Geinoord te kijken waar de wind een grote rol speelde. In notabene blessuretijd scoort Benschop de enige en winnende treffer door een door de wind gedragen corner die direct het doel invliegt. VVIJ moet een dag later met nog meer wind naar het Rotterdams COAL afreizen. Vorige week laste de KNVB de wedstrijd nog af. Morgen zou er gewoon gevoetbald worden.

  De toss bepaalde uiteindelijk wie startte met de straffe wind tegen of in de rug. VVIJ won en koos om met de wind in de rug te starten. Een gerechtvaardigde keus als je er dan ook maar drie of vier inschiet! Naast mij stond een rapporteur van de KNVB die de scheidsrechter ging beoordelen. Een aardige man die het spelletje aardig door had. VVIJ was het eerste half uur veel beter dan zijn tegenstander. Het was ongelooflijk dat alleen Jeffrey met een rake kopbal scoorde. Het verschil had echt drie, vier doelpunten moeten zijn tegen het zwakke COAL. Keer op keer werd het doel niet getroffen omdat de vrije man niet werd aangespeeld. Telkens ging het hoofd weer naar beneden (en dan zie je namelijk niets) en werd weer een doelrijpe kans om zeep geholpen. COAL werd door het falen van VVIJ sterker en ging prompt met wind tegen beter voetballen en nog voor rust werd de gelijkmaker ingeschoten. De matig fluitende scheidsrechter, die een 100% rode kaart voor COAL over het hoofd zag, floot voor de rust.
  Na de rust leek het dat COAL geen voordeel had van de wind in de rug. Het spel speelde zich voornamelijk af op de helft van de bezoekers. Maar door slordig te spelen verloren we keer op keer de bal. COAL rook zijn kans en kwam op voorsprong. Nadat de scheidrechter een overtreding in het strafschopgebied op Nik volledig over het hoofd zag kreeg VVIJ geen strafschop. De rapporteur van de KNVB stond zelfs perplex net als de vermeende rode kaart voor COAL in de eerste helft. De volgende overtreding op Bram werd wel gezien. Jeffrey schiet de toegekende penalty huizenhoog over…In de resterende tijd kon VVIJ geen vuist meer maken en verliest de wedstrijd volkomen onnodig.

  Net als bij Benschop heeft de wind een handje geholpen maar daar hebben twee ploegen hinder van. VVIJ heeft een unieke kans laten liggen om aan te sluiten bij de koplopers in de 2e klasse D. Ontzettend jammer en om af te sluiten in de woorden van Hans van Echtelt: “Over twee weken wacht een nieuwe uitdaging, thuis tegen VFC, we wachten af!”

  PL

  COAL 1– VVIJ 1 2-1(1-1)

  Opstelling VVIJ:

  Joey Swanink, Casper Baggen, Jeffrey van de Werken, Jerremy Haarmans, Raoul D’Hollosy (Niels Verdaasdonk), Brian Siegelaar, Ido Looren de Jong, Tom van der Horst, Tamer Ugur( Michan Galekop), Nik Jongbloed , Bram van Buuren (Vincent de Weger),