• De jaren tachtig

  Het plan van de overheid om een sneltram in IJsselstein aan te laten leggen zou op Sportpark IJsseloever ten koste gaan van 2 voetbalvelden.

  De gemeente ontwikkelde een plan om het voetbal in een nieuw sportpark onder te brengen en IJsseloever in te richten voor andere sporten. Naar aanleiding hiervan ontstond binnen de gelederen van VVIJ en IJFC het idee een enquête te laten houden over samenwerking en fusie maar grote weerstand bij sommige leden deed het bestuur besluiten van de enquête af te zien en dit onderwerp in de ijskast te stoppen. Er kwam geen FC IJsselstein met gele shirts en zwarte broeken, de kleuren van de IJsselsteinse gemeentevlag.

  VVIJ en IJFC stemden in met het nieuwe sportpark dat Groenvliet zou gaan heten en VVIJ koos ervoor om zelf het clubhuis te gaan bouwen. Op 4 december 1981 werd de eerste steen gelegd door de dames Both en Tersteeg, de weduwen van de ereleden Jos Both en Adriaan Tersteeg.

  Op zaterdag 6 februari werkte de jeugd het eerste wedstrijdprogramma af op het nieuwe Sportpark Groenvliet. Het clubhuis zou eerst in april klaar zijn. Tot dan kon in de weekeinden dankbaar gebruik worden gemaakt van het clubhuis van de postduivenvereniging de Groene Olijftak. Na een periode van hard werken was het dan zover. Op 16 april 1982 vond de spectaculaire officiële opening van het clubhuis plaats. Die middag landden er acht parachutisten op het hoofdveld met de verenigingsvlag én de sleutel van het nieuwe clubgebouw. Ter gelegenheid van deze opening speelde VVIJ op 25 mei een wedstrijd tegen FC Utrecht die met 0-6 werd verloren.

  Op sportief vlak was er voor het eerste team minder voorspoed. Na negen jaar derdeklasserschap bracht het seizoen 1981/82 de laatste plaats op de ranglijst en degradatie naar de vierde klasse.

  De A1 vierde het kampioenschap

  Bij de jeugd was er wel feestvreugde. De A1 vierde het kampioenschap en promoveerde naar de hoofdklasse. Ze zouden het seizoen daarop in de regionale competitie onder andere Ajax ontmoeten. Liefst 2000 toeschouwers zagen de IJsselsteinse jeugdploeg op Groenvliet met 0-6 het onderspit delven.

  Sinds de degradatie in 1982 had VVIJ 1 zonder opmerkelijke uitschieters in de vierde klasse vertoefd.

  Cor Adelaar als coördinator

  VVIJ was het seizoen 1986/87 goed begonnen maar later kwam de ommekeer. Met enig geluk bleef het vierdeklasserschap behouden. Cor Adelaar fungeerde inmiddels als coördinator en praatpaal voor het eerste elftal.
  In 1989 werd de tweede plaats bereikt en op basis daarvan was VVIJ voor het volgend seizoen een belangrijke kandidaat voor de titel of één van de drie periodetitels.

  De start van het seizoen 1989/90 was veelbelovend maar naarmate het seizoen vorderde werden de prestaties wisselvalliger. Alle drie de periodetitels gingen VVIJ aan de neus voorbij en wat restte was slechts een teleurstellende gedeelde vierde plaats.