• De begin jaren

  In 1926 legden een aantal 15 en 16-jarigen de basis voor VVIJ. Zij waren in het bezit van een leren bal en speelden wedstrijden tegen jongens uit Vreeswijk en Vianen.

  Thé van der Tier, Gert Tersteeg, Ad Tersteeg, Gert van Doorn, Co van den Hoogen, Gert Zijderveld, Jozef Hartings, Gert Rovers, Lou van Doorn, A.C. van Doorn, Jan van Vliet, Wiet Schoonderwoerd en Hannes Hoegee.

  Een groep oudere jongens sloot zich aan waaronder Nick Tersteeg, Tinus Boom, Jan van Elteren, Jac van der Tier en Gijs van de Berg. Op donderdag 12 augustus 1926 richtten zij VVIJ op, daarmee nu de oudste nog bestaande sportvereniging in IJsselstein.

  In hetzelfde jaar zien ook onder meer de voetbalverenigingen Saestum (6 januari), DEV (22 maart), JSV (1 april), Soest (9 mei) en Vreeswijk (3 juni) het levenslicht.

  Maar veertig leden

  Bij de oprichting telde VVIJ veertig leden. Er waren twee elftallen, de oudere groep werd het eerste elftal, de jongeren vormden het tweede. Jac van de Tier was de eerste voorzitter, S. Hartings de eerste penningmeester en Gert Tersteeg de eerste secretaris.

  De nieuwe vereniging sloot zich aan bij de Utechtse Provinciale Voetbalbond (UPVB), de voorganger van de afdeling Utrecht van de KNVB.

  Het eerste terrein, bij de heer Houtdijker, lag enigszins buiten het toenmalige IJsselstein aan de Hoge Biezen, schuin tegenover de oude TV-zender. De contributie bedroeg 25 cent per week, een behoorlijk bedrag in die dagen. VVIJ speelde met rood-zwart verticaal gestreepte shirts.

  Nieuw terrein

  intveldIn 1930 vonden de roodzwarten een nieuw terrein bij Van Schaik in 't Veld aan (toen nog) de Noord-IJsseldijk.

  In 1930 vond er in IJsselstein nog een vermeldenswaardige gebeurtenis plaats: op 8 november werd IJFC opgericht. De oprichters stamden uit de 'eliteklasse' van VVIJ en de christelijke voetbalvereniging DWV.

  Na de viering van het eerste lustrum in 1931 droeg bij VVIJ Van der Tier de voorzittershamer over aan de latere erevoorzitter Jozef Hartings. Inmiddels was er een junioren-afdeling opgericht, met twee juniorenteams werd aan de competitie deelgenomen.