Oorlogsjaren 40-45 - Wij zijn VVIJ

Oorlogsjaren 40-45

Oorlogsjaren 40-45

VVIJ_in_1941.jpg
De oorlogsjaren kondigden zich aan. De mobilisatie eiste ook actieve VVIJ'ers op en de competitie 1939/40 werd vanwege de mobilisatie tot noodcompetitie gemaakt. Dit hield in dat er geen promoties en degradaties waren. Door de uitgebroken oorlog had de competitie bijna twee maanden stilgelegen en speelde VVIJ haar laatste wedstrijd van het seizoen pas op 23 juni, thuis tegen SDO. De 6-3 overwinning tegen de Bussumse ploeg was goed voor het kampioenschap.

VVIJ in de derde klasse
Het kampioenschap van de tweede klasse in de noodcompetitie én het winnen van een sterk bezet toernooi in Laren leidde er toe dat VVIJ ondanks de afgesproken competitie-indeling het seizoen 1940/41 toch in de derde klasse (K)NVB werd ingedeeld. Clubs als HMS, Baarn, Donar, BVC, Zeist, Zwaluwen Vooruit, Fortitudo en de gedoodverfde kampioen Elinkwijk zouden als veelal nieuwe tegenstander fungeren. De IJsselsteiners wisten zich het eerste seizoen te handhaven met 17 punten uit 22 wedstrijden en een doelsaldo van 45-56. Het volgend seizoen zou minder goed verlopen. Een verzwakt VVIJ, maar dit gold natuurlijk ook voor de tegenstanders, moest in 1941/42 met SEC en Holland de strijd tegen degradatie aanbinden. De beslissende wedstrijd in de stromende regen tegen Holland en ging met 5-3 verloren. Degradatie was een feit.

Bestuur stapt op!
Een opmerkelijke bestuurswisseling in 1942. Naar de mening van het bestuur was er onder de leden onvoldoende medewerking en saamhorigheid, waren er grote achterstallige contributies en de financiële toestand van de vereniging was alles behalve florissant. Dit waren redenen voor het voltallige bestuur, met uitzondering van secretaris H. Vink, om op 23 juni 1942 op te stappen. In het daaropvolgende seizoen 1942/43 eindigde VVIJ op de tweede plaats in de vierde klasse achter RUC. Dramatisch was het nieuws halverwege de competitie over de grote uittocht van leden vanwege de verplichte tewerkstelling in Duitsland.

Veel spelers tewerk gesteld
In 1943/44 kon slechts één elftal op de been worden gebracht; velen stonden op non-actief en 22 leden verbleven in Duitsland. De competitie werd beëindigd op een met JSV gedeelde vierde plaats achter MSV, RUC en Voorwaarts. VVIJ telde op dat moment 95 senioren- (inclusief de in Duitsland tewerkgestelden) en 37 junioren-leden.

Aandacht voor voetbal verflauwt
In de bezettingsjaren speelde het voetbal in de eerste jaren nog een rol van betekenis. Het bracht enige ontspanning in deze moeilijke tijd. Later werd er in de illegale pers gewaarschuwd voor Duitse razzia's op de sportparken en naarmate de oorlog langer duurde, verflauwde de belangstelling voor het voetbal. In 1944/45 werd vanwege de barre omstandigheden geen competitie meer gespeeld.

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!